Selecteer een pagina

 

Op 1 september 2018 treedt het nieuwe huwelijksvermogensrecht in werking.

Een greep uit de wijzigingen:

  • Duidelijkheid omtrent de bepaling van goederen die eigen of gemeenschappelijk zijn in het wettelijk huwelijksstelsel: inkomsten uit arbeid, vergoeding ingevolge lichamelijke schade, arbeidsongevallenvergoeding, individuele levensverzekeringen edm.
  • Waardering van de goederen gebeurt op het moment van de ontbinding en niet meer op het moment van de verdeling.
  • Anticipatieve inbreng van een onroerend goed is mogelijk (d.i. indien een goed gezamenlijk wordt aangekocht door twee partijen die nadien in het huwelijk treden, op die manier worden de kosten voor het opmaken van een bijkomende notariële akte vermeden).
  • Terugname van een ingebracht goed is niet mogelijk indien het door beide echtgenoten gezamenlijk is ingebracht in de huwgemeenschap.
  • Een zuivere scheiding van goederen blijft mogelijk, doch ‘billijke’ correcties zijn eveneens mogelijk middels huwelijkscontract (scheiding van goederen met een verrekening van aanwinsten) of door een rechterlijke billijkheidscorrectie.
  • Sowieso worden enkele billijkheidscorrectie ook van toepassing op het stelsel van scheiding der goederen o.a. preferentiële toewijzing van de gezinswoning, huisraad en beroepsgoederen – heling wordt gesanctioneerd.

Wenst u verder advies, neem dan gerust contact op met ons kantoor.

Wenst u meer informatie?

Een persoonlijk gesprek is daarvoor de meest geschikte manier. Zo krijgt uw probleem de aandacht dat het verdient en blijft de discretie waaraan we veel belang hechten gewaarborgd. 

U kan dan ook steeds telefonisch een afspraak maken of ons contacteren via e-mail of het contactformulier.

Edward Pecherstraat 34-36,
2000 Antwerpen

Telefoon kantoor: 03 237 43 10
Muriel Dal: 03 440 97 57
Fax:
03 237 66 55

De contactgegevens van onze advocaten vindt u hier