Selecteer een pagina

Wie vanaf 1 juli zijn autorijbewijs haalt, moet zes maanden later verplicht terug naar de rijles. De cursus van 3,5 tot 4 uur zal wellicht bestaan uit een groepsgesprek en een rijvaardigheidscursus op een afgesloten terrein. Voor de prijs wordt gedacht aan 100 euro per chauffeur, legt Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) vanochtend op Studio Brussel uit.

Beginnende autobestuurders vormen nog altijd de grootste risicogroep in de ongevallenstatistieken. Daarom werkt de Vlaamse regering sinds vorig jaar aan de hervorming van de rijopleiding. Vanaf 1 juli moet het sluitstuk daarvan in werking treden: het zogenaamde terugkommoment. Zes maanden na het behalen van het rijbewijs zullen nieuwe bestuurders een uitnodiging krijgen om een halve dag les te volgen.

“Op dat moment krijgt de beginnende bestuurder drie maanden de tijd om het moment bij te wonen”, zegt Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA). Concreet betekent dit dat alle Vlamingen die sinds 1 oktober vorig jaar een voorlopig rijbewijs hebben gehaald, het terugkommoment moeten volgen. Wie dat niet doet, kan een boete tot 4.000 euro krijgen.

“De kostprijs van die extra verplichte rijles valt heel goed mee”, verduidelijkte minister Weyts vanochtend op de radio. “Die zal ongeveer 100 euro bedragen. In totaal kom je voor de totale rijopleiding dan op 175 euro (het theoretische examen kost 75 euro). Hiermee behoort de Vlaamse rijopleiding nog altijd tot de goedkoopste van Europa.”

De nieuwe les is niet bedoeld als een bijkomend examen, en jonge bestuurders riskeren dus ook niet dat ze hun rijbewijs na de les weer kwijtspelen, benadrukt Weyts. “Er wordt vooral ingezet op de praktijk”, verduidelijkte hij op Radio 1. “Het is de bedoeling dat je buitenkomt als een betere chauffeur.”

Het is niet de eerste vernieuwing die Weyts doorvoert aan de rijopleiding in Vlaanderen. Zo moet je sinds 1 oktober 2017 minimaal 9 maanden oefenen met een voorlopig rijbewijs vooraleer je het praktijkexamen mag afleggen. Wie zonder rijschool leert rijden, moet zijn of haar begeleider ook eerst zelf op een cursus van drie uur sturen, die 20 euro kost.

Ook de examens zelf zijn veranderd. Op het theorie-examen is opnieuw een onderscheid gemaakt tussen lichte en zware overtredingen. Aan het praktijkexamen zijn dan weer een risicoperceptietest en andere manoeuvres toegevoegd.

Bron: https://www.demorgen.be/binnenland/wie-vanaf-juli-rijbewijs-haalt-moet-na-zes-maanden-verplicht-terug-naar-rijles-b617e2c5/

Hebt u vragen of opmerkingen bij dit artikel of wenst u bijstand in een verkeersdossier?  Contacteer dan zeker ons kantoor.

Wenst u meer informatie?

Een persoonlijk gesprek is daarvoor de meest geschikte manier. Zo krijgt uw probleem de aandacht dat het verdient en blijft de discretie waaraan we veel belang hechten gewaarborgd. 

U kan dan ook steeds telefonisch een afspraak maken of ons contacteren via e-mail of het contactformulier.

Edward Pecherstraat 34-36,
2000 Antwerpen

Telefoon kantoor: 03 237 43 10
Muriel Dal: 03 440 97 57
Fax:
03 237 66 55

De contactgegevens van onze advocaten vindt u hier